Skip links

3 технологични тенденции, трансформиращи пазаруването на луксозни стоки

Преди няколко години, онлайн търговецът на луксозни стоки Farfetch обяви партньорство с Gucci за стартиране на „Магазинът на бъдещето“. Комбинирайки технологии за търговия на дребно в магазина и онлайн модни технологии, Farfetch помага на Gucci да събира данни за своите клиенти онлайн и офлайн.

Какво искат да покажат Farfetch?

С „Магазинът на бъдещето“ Farfetch показа технологията в магазина, която позволява на купувачите на луксозни стоки да използват своя смартфон, за да влязат в приложенито на магазина, когато отидат в техен магазин и да получават персонализирани препоръки от служителите на дребно. Самият персонал ще има достъп до профила на своите богати клиенти, включително история на покупките и списъци с желания за продукти.

 

Бъдещето на луксозната онлайн търговия на дребно е пряко свързано с дигиталната трансформация в технологиите за търговия, която предефинира шопинг преживяванията на богатите клиенти. Изкуственият интелект (AI), гласово контролираната търговия и разширената реалност (AR) могат да донесат конкурентно предимство на луксозните марки, които са готови да ги използват умело.

 

Как технологиите ускоряват дигиталната трансформация на лукса?

 Потребителите от поколенията на милениалите и „Z” допринасят за  85% от световния ръст при продажбите на луксозни стоки. Докато по-възрастните купувачи традиционно бяха двигател на растежа за продажби на луксозни брандове, днес заможните „милениали“ и представители на поколение “Z“  формират над 30% от всички разходи за лукс.

 

Тези по-млади и заможни купувачи имат различни очаквания, когато става въпрос за търговия на дребно. Те искат изживяване, което е персонализирано и безпроблемно интегрирано както онлайн, така и офлайн.

 

Тази смяна на поколенията води до значително ускоряване на продажбите чрез свързваща технология, тъй като интернет се превръща в неразделна част от навиците за закупуване.

 

Успоредно с това, развитието на технологиите като гласова търговия и Интернет на нещата (IoT) прекрояват луксозните продажби на дребно, за да станат по-ориентирани към клиентите и персонализирани в предложенията си.

 

Трите основни технологични иновации, които ще повлияят радикално на бъдещето на луксозната търговия на дребно са:

 

  • Разширена реалност (AR)
  • Изкуствен интелект (AI)
  • Пазаруване с гласово управление

 

Разширената реалност подобрява луксозното изживяване на дребно

Разширената реалност се дефинира като технология, която „наслоява“ дигитални подобрения върху изгледа на потребителя за реалния свят и позволява на потребителя да взаимодейства с тези подобрения. Луксозните марки използват разширена реалност в комбинация с физическите си магазини, за да повишат изживяването при пазаруване.

Новите AR технологии, като интелигентни огледала, позволяват на клиентите да взаимодействат естествено с продуктите и бързо да събират подходяща информация като цена, компоненти или произход.

 

Разширената реалност също разширява обхвата на марките, като позволява на потребителите да визуализират и „изпробват“ нови продукти у дома, преди да направят покупка.

Приложението за дизайн Morpholio Board, например, представлява AR платформа за дизайнери и купувачи, в която те създават лесно нови модели за домашен интериор и споделят работата си с голяма общност.

От Morpholio работят и с Dyson, Herman Miller и Knoll, наред с други марки, за да помогнат на техните потребители да визуализират как определени обекти ще се впишат във всекидневната им. Morpholio демократизира процеса на интериорен дизайн, позволявайки на повече хора да създават и визуализират идеите за интериора на дома си в огромен детайл.

 

Изкуствен интелект: персонализирани препоръки за пазаруване от висок клас

Асистентите като Alexa на Amazon, Assistant на Google и Siri на Apple навлизат драстично на пазара през последните няколко години. Това се дължи както на продажбите на нови смартфони – най-новите модели смартфони често идват с предварително инсталирани лични асистенти – така и на използването на интелигентни домашни устройства. Устройства като Amazon Echo, Google Home и Apple HomePod водят своя асистент, базиран на AI, директно в хола на потребителите.

 

Проучване на Verto Analytics установи, че 98,6% от потребителите в САЩ с достъп до базиран на смартфон AI асистент го използват средно 10 пъти на месец. Очаква се тази тенденция да се ускори, тъй като клиентите ще се сдобият с нов модел смартфон през следващите години.

В допълнение, проучване на NPR и Edison Research установи, че използването на гласово активирани AI асистенти  в домовете сега изпреварва това на смартфоните в САЩ. Всъщност един от всеки шест възрастни в САЩ вече притежава подобно устройство за дома, активирано с гласова команда.

 

Луксозните марки, които могат успешно да се позиционират като надеждни източници на приложения, управлявани от AI, ще установят, че потребителската им ангажираност се подобрява с течение на времето.

 

По-специално, абонаментните модели, задвижвани от AI, се очертават като основен ускорител на продажбите за онлайн търговия на дребно. Марки като Gillette и Nestlé експериментират с инициативи, които позволяват на потребителите да се абонират за текущи покупки за презареждане, които се управляват автоматично от техния личен асистент с изкуствен интелект. Абонаментните модели премахват изцяло елемента на човешката памет, тъй като потребителите не е нужно да помнят какво трябва да купят отново.

 

Предпочитанията на потребителите към простота и улеснение ще надделеят над желанието да пробват нови продукти. Нарастването на AI използвани технологии може също да доведе до това потребителите все повече да разчитат на предложенията и съветите на своите устройства, вместо да вземат решения въз основа на личен опит. Ако това се случи,  луксозните марки ще  трябва да преосмислят начините, по които привличат своите клиенти.

 

Гласова търговия: „разговорна“ луксозна търговия на дребно

Тясно преплетено с навлизането на пазара на изкуствения интелект, използването на гласово контролирана електронна търговия дава възможност на потребителите да вземат спонтанни решения за покупка в нова среда за пазаруване.

 

Гласовата търговия означава, че гласът на клиента се използва като нов потребителски интерфейс. Това е нова платформа за взаимодействие с услуги.

 

Половината от всички онлайн търсения използват гласово или графично търсене, а не текст. „По-ефективни и често по-удобни от писането, гласовите интерфейси се развиват бързо и създават нова парадигма за взаимодействие между човек и компютър“, казва Мери Мийкър от KPCB, фирма за рисков капитал, специализирана в технологични инвестиции. Гласовата търговия наистина осигурява безпроблемно изживяване на клиентите, като покупката е завършена като единичен разговорен поток, а не като множество кликвания върху уебсайт.

 

С Google Home, Amazon Echo и Apple HomePod богатите клиенти вече купуват луксозни продукти, без да е необходимо да посещават уебсайт или магазин. Тъй като гласовата търговия става софистицирана, очакваме тези устройства да заемат все по-важна роля в поведението при покупка. Наистина е вероятно новите софтуерни решения да дадат възможност на гласовите устройства да предоставят препоръки за покупка.

 

Заможните потребители все повече очакват безпроблемни и незабавни луксозни изживявания. С гласово контролирана електронна търговия, луксозните марки са в състояние да предоставят услуги бързо, като същевременно изграждат доверие, за да увеличават вероятността потребителите да се върнат в бъдеще. Като канал за търговия на дребно, гласовата помощ осигурява изключително бързо и удобно обслужване с минимални разходи и с капацитет за ефективно мащабиране.

Коментирай

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри Вашето потребителско изживяване.